Strava je základom v boji proti demencii

Niektoré rizikové faktory rozvoja demencie môžu byť kontrolované, zatiaľ čo iné nemôžu. Vek a genetika sú napríklad faktory, ktoré nie je možné kontrolovať.

demence
 
Vek je najväčším rizikovým faktorom Alzheimerovej choroby. Choroba postihuje hlavne ľudí starších ako 65 rokov, hoci mladí ľudia ju môžu stále rozvíjať. Po dosiahnutí veku 65 rokov sa riziko rozvoja Alzheimerovej choroby zdvojnásobuje.
Je známe, že množstvo génov, ktoré taktiež nemôžeme ako rizikový faktor kontrolovať, zvyšuje alebo znižuje riziko vzniku tohto typu ochorení. Riziko vzniku ochorenia sa zvyšuje, ak bol diagnostikovaný blízky príbuzný, napríklad rodič alebo súrodenec. To však neznamená, že ju určite dostanete. Ľudia s Downovým syndrómom majú osobitné riziko rozvoja choroby, kvôli rozdielu v ich genetickom zložení.
 
Zvyky životného štýlu, ako napríklad strava a cvičenie, naopak môžu byť kontrolované.

Stredomorská strava je výborná na činnosť mozgu
Aj keď neexistuje žiadny spôsob, ako úplne zabrániť demencii, existujú spôsoby, ako môžete pomôcť znížiť riziko rozvoja ochorenia udržaním zdravia. Jedným z najzrejmejších spôsobov je jesť vyváženú stravu. Podľa Alzheimerovej asociácie môže konzumácia stredomorskej stravy pomôcť udržať zdravie srdca aj mozgu. Stredomorskú stravu reprezentujú jedlá, ktoré zahŕňajú ovocie a zeleninu, ryby, orechy a olivový olej. Stredomorská strava obsahuje pomerne málo červeného mäsa a zameriava sa na nenasýtené tuky.
Tento typ stravy má zdravotné výhody, pretože je bohatý na vitamíny, minerály a zdravé tuky. Výskumy v stredomorskej strave poskytli silné dôkazy, že môže znížiť riziko vzniku závažných chronických ochorení. Je to preto, že zložky tejto stravy môžu zlepšiť zdravie srdca.

staroba
 
To, čo jesť, môže mať najväčší vplyv na zdravie mozgu prostredníctvom jeho účinku na srdcové zdravie. Najlepšie súčasné dôkazy naznačujú, že zdravé stravovacie návyky, ako je stredomorská strava, môžu tiež pomôcť chrániť mozog. Odporúča sa jesť aspoň päť porcií ovocia a zeleniny denne, zatiaľ čo bielkoviny je potrebné konzumovať  aspoň dvakrát týždenne. Cukor a soľ by mali byť obmedzené ako súčasť zdravej výživy, rovnako ako nasýtený tuk. Rovnako sa odporúča piť šesť až osem pohárov vody denne.